Korenfestival 1 oktober: Sophie’s zingt ‘Gorizia’

Gorizia, wie of wat is Gorizia? Wel, Gorizia is een stadje in Italië. ‘Het is gelegen aan de Isonzo die vanuit de Sloveense Alpen naar de Adriatische Zee stroomt. Het is een multiculturele plaats, een smeltkroes van Italiaanse, Sloveense en Germaanse invloeden.’

Een Wikipedia-wetenswaardigheidje. Maar, zo’n honderd jaar geleden, tijdens de Eerste Wereldoorlog, was het allesbehalve pluis in Gorizia.

De Slag bij Gorizia in augustus 1916 kostte volgens officiële bronnen aan Italiaanse kant het leven aan 1.759 officieren en ongeveer 50.000 soldaten. Aan Oostenrijkse zijde sneuvelden 862 officieren en ongeveer 40.000 soldaten. Soldaten werden minder zorgvuldig geteld. Het was een van de grootste slachtingen van de Grote Oorlog.

Gorizia tu sei maledetta (‘Gorizia, jij bent vervloekt’) werd gezongen door Italiaanse soldaten die de stad op 10 augustus veroverden. Er wordt gezegd dat degenen die het lied tijdens de oorlog zongen beschuldigd werden van moedeloosheid om vervolgens geëxecuteerd te worden. Sindsdien maakt het deel uit van de anarchistische en antimilitaristische traditie.

Op het Korenfestival Oost zal Sophie’s Voice Gorizia voor het eerst presenteren.

Wanneer: zondag 1 oktober, in de Dining Hall van het University College, Prins Hendriklaan, Utrecht

Hoe laat: 12.35 uur

Kijk hier voor meer informatie over het Korenfestival. Over Sophie’s project De Grote Oorlog lees je meer onder het kopje ‘Projecten’.